Sunt craiovean, ceea ce nu este deloc simplu...

Sunt craiovean, ceea ce nu este deloc simplu...

vineri, 18 februarie 2011

Un "paratrăsnet" pentru liniştea lui Băsescu

Furtuna politică provocată de disputele din PDL pentru înlăturarea din fruntea Executivului a lui Emil Boc nu era deloc un eveniment previzibil. Declaraţiile preşedintelui Băsescu erau liniştitoare, anunţând (a câta oară?) stoparea declinului economic, iar toate zvonurile fixau termenul schimbării undeva în primăvară. Cum se explică faptul că lui Boc i-a venit sorocul şi trebuie să lase pentru altcineva locul de la Palatul Victoria? De vină să fie tabăra “greilor” din partid, acelor stele de care vorbea Traian Băsescu, sau anumite sondaje de opinie şi strategiile de urmat? Apropierea congresului prin care portocaliii îşi vor decide echipa conducătoare pare să fie cel mai serios motiv din cauza căruia minionului premier îi fuge pământul de sub picioare.

Varianta premierului “independent”, adică o persoană cu oarecare notorietate şi cu o recunoaştere profesională fără rezerve, pare a fi cea mai bună alegere pentru a redirecţiona antipatia cetăţenilor către acest “paratrăsnet”. Boc a fost util atât timp cât preşedintele a avut nevoie de un control total asupra partidului. Nemulţumirile celor înlăturaţi din guvern şi reveniţi în tranşeele PDL nu-i mai permit rolul discreţionar de tătuc. Procentele din sondajele de opinie nu-l mai fac pe Băsescu o locomotivă. Acesta nu va mai putea candida pentru un nou mandat, iar întoarcerea sa în rol de posibil premier nu este o imagine care să bucure electoratul. În aceste condiţii, fiind într-un an preelectoral, balastul este aruncat peste bord, pregătindu-se un personaj care să nu aibă obligaţii asumate faţă de partid şi nici o carieră politică pe care să şi-o compromită. De ce un aşa-zis independent şi nu un premier provenit din PDL? Sondajele arată că varianta aceasta de lucru ar compromite scorul de la alegerile locale. Mai confortabil este să dai vina pe altcineva pentru insucces şi pentru măsurile de austeritate decât să rămână mâţa moartă în curtea ta.

De ce nu s-a anunţat înlocuirea lui Boc? Strategii PDL ori au dat greş, ori Preşedintele nu şi-a mai putut impune voinţa asupra greilor din partid. Videanu, Berceanu şi ceilalţi veterani nu au mai acceptat să pupe papucul. Război civil în PDL. Greu de crezut, ci doar lupte pentru poziţii ale celor două tabere, după care se va aşterne liniştea. Opoziţia este aşa de “unită” încât sigur va comite greşeli de speculat. Cine crede că Băsescu şi coaliţia sa sunt pe cale a fi învinşi se amăgeşte. Nu trebuie să spui că Băsescu a plecat de la Cotroceni decât atunci când vaporul pe care s-a îmbarcat se pierde în zare…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu