Sunt craiovean, ceea ce nu este deloc simplu...

Sunt craiovean, ceea ce nu este deloc simplu...

miercuri, 23 februarie 2011

“Creştinism şi democraţie” – Teodor Baconschi

Repoziţionările partidelor de pe la noi se fac din mers, în funcţie de interese conjuncturale sau chiar de moftul unui lider de partid. Da, moftul şi arţagul sunt două ingrediente ale politicii actuale de la noi. În aceste condiţii, nu este de mirare că doctrinele politice sunt asumate doar pe hârtie sau de o minoritate insignifiantă din fiecare formaţiune, în timp ce electoratul nu mai înţelege cui foloseşte o siglă sau o titulatură pompoasă care sună fals când vine vorba de exerciţiu puterii al celor aleşi. O carte programatică, voit provocatoare prin asumarea directă a creştin-democraţiei este “Creştinism şi democraţie” a lui Teodor Baconshi. Lucrarea a apărut la Editura Curtea Veche, în colecţia Democraţia creştină, având girul coordonatorilor Mihail Neamţu şi Marian Papahagi. Autorul ocupă funcţia de ministru de Externe şi este fondatorul Fundaţiei Creştin-Democrate. Repoziţionările de care vorbeam la începutul acestui semnal editorial au făcut ca în urmă cu câţiva ani să asistăm la saltul de la social-democraţie la popularism al PDL (pe atunci PD), lucru amintit încă de trandafirul din sigla sa (simbol al strângii !). Ei bine, iată că, în mod programatic, un grup din interiorul acestei formaţiuni îşi asumă creştin-democraţia printr-un manifest (care şi deschide “Creştinism şi democraţie”) şi un proiect de reconstrucţie al dreptei.

Teodor Baconschi are în spate deja o carieră impresionantă de diplomat, fiind ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, în Portugalia şi Franţa. Autoritatea sa în spaţiul public este dată de publicarea a numeroase cărţi, un doctorat susţinut la Sorbona şi titlul de comandor al Legiunii de Onoare. Dar va avea puterea să impună o dezbatere internă şi, mai ales, să fondeze un curent creştin-democrat în interiorul PDL?

Dacă ar fi să exprim o rezervă faţă de lucrarea de faţă ar fi tocmai suficienţa (nu tocmai nevinovată) cu care este expediat PNŢCD dintr-o posibilă construcţie comună, însă aşteptatele evenimente electorale pot naşte surprize şi în această direcţie.

Teodor Baconschi este privit, în multe cercuri cu influenţă în politica dâmboviţeană, drept un posibil lider al PDL. Dacă ar fi să ne uităm în istoria recentă, greu de crezut că se va petrece o schimbare într-atât de spectaculoasă la vârful unui partid care a supravieţuit graţie unui nucleu dur de politicieni legitimaţi prin desprinderea de FSN – Blaga, Videanu, Berceanu etc. Nici nu cred că ar putea să controleze masa de membri şi grupurile din filialele judeţene. Mai degrabă cred că Baconschi va reuşi să impună cu curent creştin-democrat în PDL şi, graţie acestui lucru şi a abilităţii sale diplomatice, să instituţionalizeze relaţia cu formaţiunile europene de orientare. Ceea ce nu este puţin lucru pentru politica românească în Europa şi cu atât mai puţin pentru PDL.

Mihai FIRICĂ
(Cărţi în obiectiv - 23.02.2011 - Ediţie Specială)

vineri, 18 februarie 2011

Un "paratrăsnet" pentru liniştea lui Băsescu

Furtuna politică provocată de disputele din PDL pentru înlăturarea din fruntea Executivului a lui Emil Boc nu era deloc un eveniment previzibil. Declaraţiile preşedintelui Băsescu erau liniştitoare, anunţând (a câta oară?) stoparea declinului economic, iar toate zvonurile fixau termenul schimbării undeva în primăvară. Cum se explică faptul că lui Boc i-a venit sorocul şi trebuie să lase pentru altcineva locul de la Palatul Victoria? De vină să fie tabăra “greilor” din partid, acelor stele de care vorbea Traian Băsescu, sau anumite sondaje de opinie şi strategiile de urmat? Apropierea congresului prin care portocaliii îşi vor decide echipa conducătoare pare să fie cel mai serios motiv din cauza căruia minionului premier îi fuge pământul de sub picioare.

Varianta premierului “independent”, adică o persoană cu oarecare notorietate şi cu o recunoaştere profesională fără rezerve, pare a fi cea mai bună alegere pentru a redirecţiona antipatia cetăţenilor către acest “paratrăsnet”. Boc a fost util atât timp cât preşedintele a avut nevoie de un control total asupra partidului. Nemulţumirile celor înlăturaţi din guvern şi reveniţi în tranşeele PDL nu-i mai permit rolul discreţionar de tătuc. Procentele din sondajele de opinie nu-l mai fac pe Băsescu o locomotivă. Acesta nu va mai putea candida pentru un nou mandat, iar întoarcerea sa în rol de posibil premier nu este o imagine care să bucure electoratul. În aceste condiţii, fiind într-un an preelectoral, balastul este aruncat peste bord, pregătindu-se un personaj care să nu aibă obligaţii asumate faţă de partid şi nici o carieră politică pe care să şi-o compromită. De ce un aşa-zis independent şi nu un premier provenit din PDL? Sondajele arată că varianta aceasta de lucru ar compromite scorul de la alegerile locale. Mai confortabil este să dai vina pe altcineva pentru insucces şi pentru măsurile de austeritate decât să rămână mâţa moartă în curtea ta.

De ce nu s-a anunţat înlocuirea lui Boc? Strategii PDL ori au dat greş, ori Preşedintele nu şi-a mai putut impune voinţa asupra greilor din partid. Videanu, Berceanu şi ceilalţi veterani nu au mai acceptat să pupe papucul. Război civil în PDL. Greu de crezut, ci doar lupte pentru poziţii ale celor două tabere, după care se va aşterne liniştea. Opoziţia este aşa de “unită” încât sigur va comite greşeli de speculat. Cine crede că Băsescu şi coaliţia sa sunt pe cale a fi învinşi se amăgeşte. Nu trebuie să spui că Băsescu a plecat de la Cotroceni decât atunci când vaporul pe care s-a îmbarcat se pierde în zare…

miercuri, 16 februarie 2011

“Desfiinţăm sau păstrăm Centrul de Cardiologie Craiova?”

Asociaţia Euro-Agora vă invită să participaţi la o dezbatere cu tema “Desfiinţăm sau păstrăm Centrul de Cardiologie Craiova?”

Evenimentul va avea loc miercuri 16.02.2011, ora 13.00, în “Sala Coloanelor” din Craiova, str. Calea Unirii nr 26. Dezbaterea va fi onorată de prezenţa prof. univ. dr. Dan Dominic Ionescu.

Intrarea este liberă pentru toţi cei interesaţi.

Iniţiatorii evenimentului intenţionează să lanseze o campanie de strângere de semnături pentru salvarea Centrului de Cardiologie Craiova. În curând, pe acest site va fi disponibil un formular pentru semnături, urmând a fi indicate pesoane şi puncte de colectare a tabelelor. Cei care doresc să susţină această campanie sunt rugaţi să ne contacteze prin email la adresa euroagora@yahoo.com

Mihai Firică,
director executiv Euro-Agora

vineri, 11 februarie 2011

«Jurnal esenţial» - Monica Lovinescu

Monica Lovinescu a fost o voce inconfundabilă a culturii. Timbrul său vocal ne-a dat, ani de-a rândul, sentimentul că speranţa în regăsirea libertăţii nu este iluzorie, iar scrisul poate fi un bun antidot împotriva totalitarismului. Din exil, de la microfonul Europei Libere, Monica Lovinescu trimitea în ţară aerul pe care aici nu mai puteam să-l respirăm: aerul libertăţii. Emisiunile sale - “Actualitatea culturală” şi “Teze şi antiteze la Paris” - erau aşteptate de ascultători cu un interes special, de multe ori având sentimentul că scriitorii şi cărţile despre care vorbea aveau să înfrunte răzbunarea regimului comunist. De multe ori, chiar aşa s-a întâmplat. Apoi, după 1989, violenţa dictaturii a fost înlocuită de vulgaritatea, cinismul şi perfidia comuniştilor travestiţi în democraţi. În acele însemnări dintre 1981 şi 2000, păstrate sub forma unui jurnal publicat în şase volume la Editura “Humanitas”, întâlnim zbaterea unei femei puternice, dornică să-şi vadă ţara liberă de comunism, mereu atentă atât la fenomenul literar, cât şi la ceea ce se întâmplă în spaţiul public.
“Jurnal esenţial” este o sinteză a celor şase volume apărute anterior. Condensat, jurnalul are un ritm alert, consistent, o privire retrospectivă cu mult mai pătrunzătoare asupra unor fapte, personaje şi evenimente pe care le-am trăit recent. Sunt antologice acele pagini din preajma căderii regimului ceauşist din România, primele alegeri de după 1990 câştigate de Iliescu şi FSN, desfiinţarea postului Radio Europa Liberă, alegerile din 1996, apoi cele din 2000… Toate evenimentele sunt trăite la o intensitate greu de bănuit la o femeie care părea o dură, notaţiile sale zugrăvind o lume dominată de zbuciumul schimbării permanente.

Am regăsit în acest “Jurnal esenţial” al Monicăi Lovinescu explicaţia inadaptării sale la un sistem aflat sub zodia compromisului. Fiica lui Eugen Lovinescu nu a uitat niciodată preţul plătit de familia sa regimului comunist. Mama sa a fost lăsată într-o puşcărie comunistă, asemenea atâtor martiri ai neamului românesc. Suferinţa Monicăi Lovinescu nu a lăsat loc vreunui compromis, oricât de neînsemnat, faţă de cei care i-au strivit familia şi au forţat-o să rămână în exil. Ea nu uită şi nu iartă nimic în însemnările sale zilnice: Mihai Botez, Mircea Dinescu şi Andrei Pleşu sunt priviţi drept nişte curiozităţi care se metamorfozează sub presiunea ispitelor “generoase” şi se dedau la compromisuri scabroase.
Scriitoarea Ioana Pîrvulescu realizează un portret admirabil, pe care-l redau în finalul acestui semnal de carte: “Monica Lovinescu a fost dintre oamenii privilegiaţi care au putut ajuta şi ale căror cuvinte se transformă în fapte. A salvat vieţi, şi prea puţini mai par să-şi amintească de asta. A ocrotit, a vegheat, a ridicat zid de cuvinte... în jurul celor care protestau.”

(Cărţi în obiectiv - Ediţie Specială 12.02.2011)

miercuri, 9 februarie 2011

Nora Iuga – invitată la "Duminici de poezie în teatru" - TN "Marin Sorescu" Craiova

Poeta, prozatoarea şi traducătoarea Nora Iuga este prima invitată din 2011 la Duminici de poezie în teatru, un proiect cultural al Teatrului Naţional Marin Sorescu, Craiova.


Nora Iuga va recita şi va dialoga cu publicul, duminică, 20 februarie, ora 11, la sala Ion D. Sîrbu a naţionalului craiovean. Iubitorii de poezie vor putea lua autografe pe câteva volume de poezie recent reeditate: Spitalul manechinelor, Ed. „Casa de pariuri literare”, 2010), Dactilografa de noapte, Ed. „Casa de pariuri literare”, 2010), Autobuzul cu cocoşaţi”, Ed. „Charmides”, 2010.

Totodată, doritorii vor putea să-şi procure şi volumul Berlinul meu e un monolog, Editura „Cartea Românească”, 2010, apărut în colecţia „Jurnale şi memorii”. Un volum cu două părţi, „Fasanenstrasse 23” şi „Stuttgarterplatz 22”, scrise la un interval de zece ani una de cealaltă, definind, într-un puzzle de locuri, gânduri şi oameni, „o mică parcelă, inclusă, printr-un partaj arbitrar, unui teritoriu nelimitat numit Nora Iuga". (Nicolae Coande)

marți, 8 februarie 2011

LUMEA, LA NOI ACASĂ - China - Incredibilul Guangzhou


"China - Incredibilul Guangzhou" a fost difuzat în cadrul emisiunii "Lumea, la noi acasă" pe care o realizez la Oltenia 3TV Craiova.
Puteţi urmări emisiunea sâmbăta, de la ora 13.00, şi duminica, de la ora 23.00, la 3TV Craiova.