Sunt craiovean, ceea ce nu este deloc simplu...

Sunt craiovean, ceea ce nu este deloc simplu...

vineri, 8 aprilie 2011

Andrei Marga – invitatul lunii aprilie la „Întâlnirile SpectActor” ale TN Craiova

Cunoscutul om de cultură Andrei Marga, rector al Universităţii Babeş- Bolyai din Cluj-Napoca, va susţine o conferinţă în cadrul Întâlnirilor SpectActor”, care se desfăşoară lunar la Teatrul Naţional Marin Sorescu” din Craiova.

Andrei Marga va conferenţía pe tema Încotro se îndreaptă România?”, duminică, 17 aprilie, ora 11, la sala Ion D Sîrbu”. Moderator al întâlnirii, Nicolae Coande.

Andrei Marga este autor a numeroase cărţi având ca subiect istoria filosofiei moderne şi contemporane, filosofia politică şi filosofia religiei. Activitatea sa academică este recunoscută pe plan internaţional.
A publicate numeroase studii şi cărţi despre filosofia lui Herbert Marcuse, Jürgen Habermas, Joseph Ratzinger, dar şi despre relativism, religia în era globalizării, iudaism, educaţie şi reformă – în mai multe limbi europene. Este decorat cu Marea Cruce a Ordinului Naţional al Meritului, Portugalia, Les Palmes Académiques, Ministerul Educaţiei Naţionale, Franţa, Das Grosse Verdienstkreuz, Germania, Medalia Pontificia. Anno XXVI. Joannes Paulus II, Vatican, Ordinul de Merit al Republicii Italiene, în grad de Cavaler, Italia, Medalia de Aur a Universităţii din Tübingen, Germania. Este doctor Honoris Causa al mai multor universităţi româneşti şi europene, laureat al Premiului Herder (2005).
În calitate de ministru al Educaţíei Naţíonale (5 decembrie 1996-28 decembrie 2000) a lansat programul unei reforme a învăţământului, efectuând reforma programului de predare, schimbări în managementul academic şi financiar al educaţiei, descentralizarea şi reorganizarea cercetării. A promovat forme avansate de cooperare internaţională, vizând tranziţia completă a României spre sistemul european de educaţie. În calitate de rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, a pretins că a transformat această instituţie într-o universitate cu caracter multilingvistic şi multicultural, ceea ce a dus la o recunoaştere a instituţiei de reţeaua universitară internaţională. La sfârşitul anului trecut, Andrei Marga i-a decernat titlu de doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel.
Cu această ocazie, cancelarul german a declarat că Universitatea din Cluj este un exemplu excelent pentru ceea ce urmărim să creăm în Europa: o convieţuire a popoarelor, a culturilor şi a limbilor, indiferent de origini şi confesiuni... Conducerii universităţii şi, în special dumneavoastră, mult stimate Domnule Profesor Marga, vi se cuvin mulţumiri vii pentru susţinerea necontenită pe care o acordaţi liniei germane de studii şi, de asemenea, pentru deosebitul sprijin pe care îl acordaţi de mulţi ani încoace Centrului Cultural German, găzduindu-l în spaţiile universităţii. ”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu