Sunt craiovean, ceea ce nu este deloc simplu...

Sunt craiovean, ceea ce nu este deloc simplu...

miercuri, 23 februarie 2011

“Creştinism şi democraţie” – Teodor Baconschi

Repoziţionările partidelor de pe la noi se fac din mers, în funcţie de interese conjuncturale sau chiar de moftul unui lider de partid. Da, moftul şi arţagul sunt două ingrediente ale politicii actuale de la noi. În aceste condiţii, nu este de mirare că doctrinele politice sunt asumate doar pe hârtie sau de o minoritate insignifiantă din fiecare formaţiune, în timp ce electoratul nu mai înţelege cui foloseşte o siglă sau o titulatură pompoasă care sună fals când vine vorba de exerciţiu puterii al celor aleşi. O carte programatică, voit provocatoare prin asumarea directă a creştin-democraţiei este “Creştinism şi democraţie” a lui Teodor Baconshi. Lucrarea a apărut la Editura Curtea Veche, în colecţia Democraţia creştină, având girul coordonatorilor Mihail Neamţu şi Marian Papahagi. Autorul ocupă funcţia de ministru de Externe şi este fondatorul Fundaţiei Creştin-Democrate. Repoziţionările de care vorbeam la începutul acestui semnal editorial au făcut ca în urmă cu câţiva ani să asistăm la saltul de la social-democraţie la popularism al PDL (pe atunci PD), lucru amintit încă de trandafirul din sigla sa (simbol al strângii !). Ei bine, iată că, în mod programatic, un grup din interiorul acestei formaţiuni îşi asumă creştin-democraţia printr-un manifest (care şi deschide “Creştinism şi democraţie”) şi un proiect de reconstrucţie al dreptei.

Teodor Baconschi are în spate deja o carieră impresionantă de diplomat, fiind ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, în Portugalia şi Franţa. Autoritatea sa în spaţiul public este dată de publicarea a numeroase cărţi, un doctorat susţinut la Sorbona şi titlul de comandor al Legiunii de Onoare. Dar va avea puterea să impună o dezbatere internă şi, mai ales, să fondeze un curent creştin-democrat în interiorul PDL?

Dacă ar fi să exprim o rezervă faţă de lucrarea de faţă ar fi tocmai suficienţa (nu tocmai nevinovată) cu care este expediat PNŢCD dintr-o posibilă construcţie comună, însă aşteptatele evenimente electorale pot naşte surprize şi în această direcţie.

Teodor Baconschi este privit, în multe cercuri cu influenţă în politica dâmboviţeană, drept un posibil lider al PDL. Dacă ar fi să ne uităm în istoria recentă, greu de crezut că se va petrece o schimbare într-atât de spectaculoasă la vârful unui partid care a supravieţuit graţie unui nucleu dur de politicieni legitimaţi prin desprinderea de FSN – Blaga, Videanu, Berceanu etc. Nici nu cred că ar putea să controleze masa de membri şi grupurile din filialele judeţene. Mai degrabă cred că Baconschi va reuşi să impună cu curent creştin-democrat în PDL şi, graţie acestui lucru şi a abilităţii sale diplomatice, să instituţionalizeze relaţia cu formaţiunile europene de orientare. Ceea ce nu este puţin lucru pentru politica românească în Europa şi cu atât mai puţin pentru PDL.

Mihai FIRICĂ
(Cărţi în obiectiv - 23.02.2011 - Ediţie Specială)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu