Sunt craiovean, ceea ce nu este deloc simplu...

Sunt craiovean, ceea ce nu este deloc simplu...

marți, 15 martie 2011

«Copacul cu îngeri» - Nicolae Jinga


Nicolae Jinga este un scriitor înzestrat nu doar cu sensibilitatea aparte a poetului, ci şi cu harul de povestitor. Atent la detalii, mereu dispus să prelucreze în retorte invizibile acele elemente care dau substanţă zilei, acest scriitor face parte din tagma celor aleşi să ducă pe umeri povara celorlalţi (mulţi), care ignoră farmecul ascuns al lucrurilor.

Cititorul neavizat va descoperi cu uimire în cartea “Copacul cu îngeri” , semnată de Nicolae Jinga, acel tip de literatură pe care simte că-l poartă cu sine. Cred că există o sumedenie de situaţii în care, marcaţi de o experienţă de viaţă, suntem frustraţi că nu putem exprima în scris sau prin viu grai acele stări. Nicolae Jinga reuşeşte de fiecare dată să redea, expresiv şi ludic, frumuseţea detaliului şi a străfulgerării de-o clipă.

Preot trăitor în Orşova, el are o carieră de scriitor recunoscută de confraţi, dar nu atât de mult reflectată de critica literară. De vină să fie provincia şi toate neajunsurile iluzionare ale acestei situări în raport cu “centrul” sau discreţia şi modestia autorului? Nu ştiu să dau un răspuns cert. Probabil că ambele, însă cu siguranţă că nu calitatea scrisului său, prestigioasele edituri la care a publicat opt cărţi, calitatea de membru al Uniunii Scriitorilor din România, precum şi premiile literare fiind o certificare a artei sale. În ultimă instanţă, poate că recunoaşterea trebuie să vină, în primul rând, de la cititori, iar acest semn l-a primit Nicolae Jinga din plin.

Într-un format elegant, aşa cum sunt cărţile publicate de editura timişoreană Brumar, “Copacul cu îngeri” cuprinde confesiunile unui martor al vieţii, un zugrav împătimit de nuanţe şi semnificaţii ale gesturilor aparent banale ale celorlalţi. Nimic nu pare a scăpa observatorului închis în turnul său. Memorabil este “Tricoul cu numărul 7”, un fragment savuros despre pasiunea ascunsă a preotului care înscrie goluri antologice doar în visul său de fotbalist sud-american.

Pentru a nu lungi vorba, las prezentarea pe care chiar editura Brumar o lansează drept argument: “Cartea de eseuri a părintelui Nicolae Jinga este densă, scrisă cu intensitate şi la vedere, plină de informaţii culturale, topite în mărturisiri care mai de care mai spectaculoase. Copacul cu îngeri este cartea unui preot-scriitor care se spovedeşte.” Iar cu o astfel de recomandare sintetică sunt convins că am stârnit interesul publicului pentru a căuta atât această lucrare plină de originalitate, dar şi întâlnirea savuroasă cu un preot-scriitor de pe meleaguri olteneşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu