Sunt craiovean, ceea ce nu este deloc simplu...

Sunt craiovean, ceea ce nu este deloc simplu...

marți, 29 martie 2011

Nişte firme, nişte băieţi…

Inceperea lucrărilor la pasajul suprateran de la Kilometrul 0 al Craiovei a promovat tot atât haos în urbe cât ar fi stârnit un tsunami. Norocul nostru este că Jiul stă potolit în matca sa, însă ghinionul provine tot de la nefericita administraţie locală. Cum primarul Solomon are interdicţie să-şi reocupe funcţia, un avocat tinerel este forţat, în calitate de viceprimar, să gestioneze proiecte cu mult mai mari decât poate duce. Cu toată simpatia pe care o am (încă) pentru Mărinică Dincă, nu pot să nu remarc stilul arogant şi defectuos cu care abordează orice subiect, ca şi cum ar fi mereu surprins cu un minut înaintea plecării.

Mărinică improvizează neinspirat, lipsindu-i orice brumă de experienţă, şi nu are în preajma sa măcar un om competent, cu pregătire în domeniile care-i sunt străine viceprimarului. Nu este ajutat nici de ciracii de partid, pe care i-a propulsat în funcţii de directori pe la regiile autonome din subordine, cei de la RAT Craiova fiind specializaţi în lucrul de mântuială şi tratarea “la mişto” a călătorilor. Nici după blocarea arterelor centrale şi modificarea traseelor respectivii nu au fost capabili să comunice eficient care sunt noile rute, ba chiar au schimbat modificarea după primele zile. De, ce să spună şi ei, că doar lucrările i-au luat prin surprindere…

Mai mult decât atât, arterele folosite pentru noile trasee nu au fost pregătite corespunzător. Măcar se puteau astupa gropile apărute pe parcursul iernii trecute, un alt lucru de bun-simţ, pentru ca mai apoi să deviezi circulaţia autobuzelor. Nu s-a făcut nici acest lucru, şi acum se circulă prost, inclusiv din pricina slalomului pe care şoferii sunt obligaţi să-l facă pentru a acoperi craterele. Sunt câteva decizii pe care viceprimarul cu atribuţii de primar nu le-a luat şi nici nu a supravegheat ca lucrările să debuteze corespunzător. Repet, nu este vina sa, ci doar conjunctura politică, din cauza căreia doi băieţi de partid au fost împinşi în scaune prea înalte, de viceprimari ai Craiovei.

Haosul este un mod de lucru în Craiova. Să ne amintim cum s-au derulat lucrările în cazul reabilitării centrului municipiului, când sume enorme au fost alocate peste bugetul iniţial. Nu că ne-am fi aşteptat ca procurorii să declanşeze o investigaţie în urma informaţiilor apărute în presă, însă era de dorit să nu se repete poveştile în cazul altor licitaţii cu dedicaţie. Ştim cum va arăta scenariul: termenele de execuţie vor fi prelungite din cauza unor lucrări mai complexe decât se calculaseră, ba chiar şi vremea nefavorabilă…

Nu ne iluzionăm că se vor petrece minuni şi nici nu suntem atât de răi încât să vedem totul în negru.

Ştim doar că nişte firme şi nişte băieţi, unii fără experienţă, iar alţii doar deştepţi, îşi vor umple buzunarele şi se vor face senini că plouă. Cetăţeanul este îndemnat să rabde toate deciziile inepte care sunt luate în numele interesului public şi, nu-i aşa, pentru un viitor european al Craiovei. Nu zău, nu aţi vrea voi, măi băieţi, să luăm rând pe rând toate licitaţiile şi toate lucrările făcute de mântuială pentru a vedea unde sunt bubele? Uite că a venit vremea s-o facem şi pe asta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu