Sunt craiovean, ceea ce nu este deloc simplu...

Sunt craiovean, ceea ce nu este deloc simplu...

marți, 23 noiembrie 2010

Când şpaga se livrează la sacoşă…

Mai rar un spectacol de circ în care să vezi sânge pe pereţi, tigri împuşcaţi şi dresorul trecut prin maşina de tocat carne! Cam asta s-a întâmplat la Interne, când nu prea mai este clar cine a dat şpăgi, cine a luat, câţi bani erau în sacoşă şi cine s-a “autodenunţat” mai întâi şi la ce instituţie. Credibilitatea Internelor este zob. Dan Fătuloiu, secretar de stat în MAI, a ridicat din parcare o sacoşă în care se afla o şpagă de vreo 50.000 de euro, livrată în moneda naţională. Toate bune şi frumoase până aici, că aplauzele pentru cinstita acţiune de autodenunţare şi de prindere a mituitorului Chelu se şi auzeau în tribune, însă ne punem câteva întrebări deloc plăcute pentru Fătuloiu.

Cine îşi imaginează că unui mituitor îi trece prin minte să-l abordeze pe un ins cu o reputaţie de incoruptibil? Mi se pare nelalocul său imaginea de poliţist aflat dincolo de orice suspiciune de corupţie cel care este luat în calcul pentru o şpăguire de un milion de euro, başca vreo două vile, două maşini şi cine ştie ce o mai fi fiind prin sacoşele lui Chelu.

Cum iţele duc până la Vântu şi ocolesc prin ograda lui Dinel Staicu, este greu să pui pariu că ai descoperit întreaga combinaţie. Probabil este o aşa de mare buimăceală printre procurori încât dosarele vor conţine multe ciudăţenii, avocaţii neavând de făcut altceva decât să invoce vicii de procedură sau chichiţe pentru a-şi salva clienţii.

Rămâne doar impresia generală de haos şi disoluţie a unui minister care părea controlabil doar prin autoritatea lui Vasile Blaga, eventual şi cu suportul preşedintelui Băsescu. Mă tem că Igaş, un personaj aterizat episodic într-o funcţie pentru care nu demonstrează că are vreo apetenţă, va zbura curând.

Tăcerea ministrului MAI nu a părut deloc inteligentă. Mai degrabă aveai impresia că respectivul stă pitit în şanţ până încetează tirurile sau până când i se încropeşte un discurs de către purtătorul de cuvânt. Evident, nu mă refer la celebrul Ciocan, care se reprezintă doar pe sine în postură de vedetă TV, ci la responsabilul cu imaginea al PDL. Evident, nu i-a folosit la nimic.

Şi nici nu cred că va mai fi utilizabil pentru ca Internele să-şi redobândească prea curând credibilitatea. Dar cui să-i mai pese de astfel de “amănunte”? Poliţaiului care dirijează circulaţia şi este stropit de maşina şmecherului? Nu, mă tem că nici lui nu-i mai pasă, preocupat mai mult să se întrebe de ce stă ca fraierul în intersecţie, şi nu într-o parcare în care se livrează şpaga la sacoşă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu