Sala Mare a Primăriei Craiova a găzduit ieri (20.05.2010) dezbaterea “Spre o lume a vârstnicilor. Suntem pregătiţi?”, organizată şi moderată de revista “Foreign Policy”, dezbatere la care au participat reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi ai administraţiei locale. Moderator a fost Ovidiu Nahoi, redactorul-şef al publicaţiei, iar tema dezbaterii a pus în lumină situaţia demografică a României, cu accent pe îngrijorătoarea scădere a natalităţii şi pe contribuţia socială şi economică a vârstnicilor.
Printre invitaţii la dezbaterea de ieri, eveniment la care au avut acces toţi cei interesaţi, s-au numărat istoricul Adrian Cioroianu, scriitorul Mihai Firică, arhitectul Hotaţiu Buzatu şi profesorul universitar Sorin Damean. Discuţiile au vizat problema natalităţii şi efectele pe care scăderea acesteia le are asupra societăţii, prăpastia apărută între generaţii şi problemele cu care se confruntă societatea pe fondul îmbătrânirii populaţiei.
Buzatu: Măsuri greşite şi decizii cinice
Participanţii la dezbatere au opinat că întreaga economie se sprijină, în principal, pe puterea de muncă a celor care se apropie de vârsta pensionarii, tot aceştia sunt şi cei care hotărăsc viitorul politic al ţării, iar numărul celor care vin din urmă scade în fiecare an.
“Procesul de îmbătrânire a populaţiei nu este specific numai României, ci este problema Europei, în general. Numărul copiilor nou-născuţi este foarte jos, în timp ce cel al oamenilor cu vârste înaintate este destul de mare. În aceste condiţii, este de neînţeles cum de se pune problema scăderii indemnizaţiei pentru creşterea copilului în ţara noastră. Asta ne va crea probleme pe termen lung, peste 30 sau 40 de ani. În plus, s-a găsit o soluţie cinică, aceea de a creşte nivelul vârstei de pensionare. Practic, această decizie rupe din perioada de odihnă a unui om, pe care o persoană în vârstă chiar o merită”, a declarat arhitectul Horaţiu Buzatu, membru al Asociaţiei “Euro Agora”.
Emigrarea, gaz pe foc
Profesorul universitar Sorin Damean a precizat că la agravarea situaţiei demografice contribuie şi numărul mare de români care părăsesc ţara, emigrând în state din vestul Europei şi obţinând pentru copiii lor o altă cetăţenie decât cea română.
“Se spune că peste şase milioane de români vor atinge vârsta de 100 de ani. Nu ştiu pe baza căror studii s-au calculat aceste cifre, pentru că se ştie faptul că bolile secolului macină societăţi întregi, iar mulţi oameni mor chiar la vârste destul de mici, 35 sau 45 de ani. Creşterea vârstei de pensionare nu este deloc o soluţie, ci trebuie gândit un plan pe termen lung”, a spus Sorin Damean.
“De fiecare dată, vârsta a treia vine masiv la vot, în detrimentul celor tineri. Ce fel de societate proiectează vârsta a treia? Ce fel de lideri sunt promovaţi de vârsta a treia? Ce fel de societate construim noi? Acestea sunt întrebări la care trebuie să răspundem din perspectiva celor mai vârstnici. Pe de altă parte, implicaţiile economice sunt îngrijorătoare dacă ne gândim la felul în care statul îi tratează pe cei de vârsta a treia. Nu ştiu dacă ne permitem noi, ca societate, să avem un număr foarte mare de vârstnici pe care să-i tratăm aşa cum îi tratăm. Evident că unele întrebări sunt retorice şi trebuie să ne gândim cum îi putem ajuta pe aceşti oameni”, a afirmat Mihai Firică, scriitor şi jurnalist.
(Cosmin Horjan - Ediţie Specială, 21.05.2010)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu