Sunt craiovean, ceea ce nu este deloc simplu...

Sunt craiovean, ceea ce nu este deloc simplu...

marți, 7 septembrie 2010

Aqua park în Luncă, cu săpun ieftin!

Un împrumut de peste opt milioane de euro va contacta Primăria Craiova pentru realizarea unui aqua park în Lunca Jiului. Rebotezat Parcul Tineretului după betonările record şi pavajele inutile, acesta înghite sume din ce în ce mai mari din bugetul Craiovei. Este greu de spus cine fixează priorităţile pentru acest municipiu. Trebuie să fie cineva cu multă fantezie şi cu mare dispreţ faţă de contribuabil.

Megaproiectul arestatului primar Solomon este dus mai departe de minionii săi urmaşi portocalii, semn că firmele controlate politic trebuie să intre puternic în pâine, pentru a rotunji conturile şmecherilor. Gurile rele spun că motivul pentru care Solomon a fost băgat în puşcărie, dincolo de probele din dosar sau din fişetul procurorilor, ar fi tocmai sumele care pot fi extrase în urma umflării devizelor de realizare pentru măreţele obiective. În lipsa elementelor concrete, ne mulţumim să speculăm pe marginea şanţului, nu fără substrat, că oportunitatea unui ştrand de aproape 10 milioane de euro (!) nu poate fi motiv de discuţie. Fie trebuie să ai în beci o tiparniţă de euro ca să spui că suma nu este mare chiar şi pentru bugetul unei primării, chiar dacă s-a îndatorat ea pentru o fântână mută, fie ai de atribuit, cu dedicaţie, lucrări bănoase şi fantasmagorice unor firme de cas(t)ă politică.

Cât de necesar este un ştrand de 8,3 milioane de euro în Craiova? Este mai important decât alte investiţii, care pot genera locuri de muncă sau în domeniul sănătăţii? Dacă răspunsul este unul politic, acesta va fi favorabil execuţiei unui monument al ignoranţei şi al cinismului. Circul justificărilor ar fi complet dacă împrumuturile-mamut ar fi validate prin votul consilierilor locali. Ce să mai spui dacă şi aleşii craiovenilor îşi dau acordul pentru o astfel de investiţie în apă chioară pe timp de criză?

Ceea ce sugerez este că, înainte de a cheltui din bugetul local precum din propriul buzunar, continuând proiecte de o oportunitate discutabilă, ar fi bine să cântărim unde ne plasează, pe termen mediu şi lung, astfel de împrumuturi. Orice dezbatere substanţială, despre cum se cheltuiesc banii din bugetul local, i-a ocolit pe cetăţenii Craiovei. După un vechi obicei al locului, la aşa-zisele consultări publice au fost aduşi diverşi indivizi cunoscuţi pentru roluri episodice de masă de manevră, cei mai mulţi pensionari, care perorează pe lângă subiect şi termină toate intervenţiile prin exprimări penibile, gen “mulţumesc şi să trăiţi, domn’ primar!” Oricine înţelege pentru ce sunt aduse acele mulţumiri, nu-i aşa?

Suntem cârcotaşi dacă spunem că o investiţie într-un aqua park ar trebui asumată de mediul privat, eventual prin crearea de oportunităţi celor dispuşi să rişte o astfel de investiţie? Poate că ne pasă prea mult de ceea ce alţii risipesc şi ar fi natural să avem aceeaşi atitudine nonşalantă, nu-i aşa? Edililor, dacă tot faceţi aqua park în Luncă, să nu uitaţi să daţi prosoape şi săpun ieftin la intrare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu