Sunt craiovean, ceea ce nu este deloc simplu...

Sunt craiovean, ceea ce nu este deloc simplu...

joi, 6 ianuarie 2011

«Provizoratul istoric. Regalitate şi instituţionalism» - Principele Radu al României

Una dintre cele mai profunde analize ale situaţiei de criză în care se află statul, ale relaţiei sale cu cetăţeanul şi ale modului în care se poate construi o societate bazată pe profesionalism şi responsabilitate civică este cartea Provizoratul istoric. Regalitate şi instituţionalism, lucrare de sinteză, semnată de Alteţa Sa Regală Principele Radu al României. Lansată la sfârşitul anului trecut, aceasta a devenit deja una dintre cele mai vândute cărţi - un argument în plus pentru care o recomand pentru lectură.


Într-o prezentare succintă, pot spune şi eu că Provizoratul istoric cuprinde articole, eseuri, declaraţii şi conferinţe din anii 2007 - 2010, fiind o apariţie editorială care trebuie privită ca o continuare a celor două volume publicate de Principele Radu al României la Editura Polirom, Europa din noi şi Biblioteca în flăcări.
Volumul are o prefaţă semnată de Roger Griffin, profesor la Universitatea din Oxford, iar pe coperta a 4-a figurează o dedicaţie din partea lui Hans - Gert Pöttering, fost preşedinte al Parlamentului European.

Alteţa Sa Regală Principele Radu al României este printre puţinele personalităţi publice de la noi capabile să propună proiecte de dezvoltare durabilă, pornind de la identificarea capacităţii reale a societăţii de a se angrena în modernizări structurale. Practic, proiectul “România. Altfel” arată o posibilă cale de urmat pentru ca ţara să-şi recâştige locul în lume, unul demn şi integrat într-o Europă a naţiunilor. Monarhia este privită ca o garanţie a faptului că evoluţia lucrurilor nu se va desfăşura după scenariul ultimilor 20 de ani, perioadă marcată de eşecuri şi puţine succese, multe dintre acestea fiind rodul unor conjuncturi fericite.

În primăvara acestui an va apărea şi traducerea în limba engleză a lucrării.
("Cărţi în obiectiv" - Ediţie Specială - 06.01.2011)

Un comentariu: