Sunt craiovean, ceea ce nu este deloc simplu...

Sunt craiovean, ceea ce nu este deloc simplu...

marți, 15 iunie 2010

Minunatul oraş european Craiova: fericire la PET!

------------------------------------------------------------------------------
A devenit o tradiţie ca în Craiova, de regulă joia, să se oprească apa. În mai multe cartiere, într-o ordine care scapă oricărei logici. Hidroconstrucţia, în baza unui contract pe cât de controversat, pe atât de bănos, sapă, bagă conducte, înlocuieşte ţevi gigantice, după care iar sapă, le scoate şi tot aşa, de poţi jura că treaba asta va dura o veşnicie. Mă declar învins de armata de cârtiţe în salopete care lasă, cu o ritmicitate exasperantă, Craiova pe uscat. La aşa administraţie locală, în frunte cu primarul suspendat Solomon sau cu cine s-o mai afla în fruntea treburilor, aşa soartă de cetăţeni ai unui oraş cu viitor european incert, dar cu un prezent jenant şi trist.


Poate că pretenţia mea de a mă spăla şi joia sau, mai nou, miercurea depăşeşte orizontul de confort pe care onor Primăria Craiova ni-l pregăteşte. Este un lux să faci duş în fiecare zi şi de câte ori vrei, nu-i aşa? Lucrările invocate ale Hidroconstrucţiei durează de câţiva ani buni. Am încercat să înţeleg ce fel de contract şi ce fel de megainvestiţii se derulează în Craiova. Am găsit aceleaşi iţe ale unor afaceri dubioase, care put de la o poştă a învârteli locale, ba unde mai pui că nu lipsesc nici suplimentările de fonduri din cauza “unor probleme tehnice găsite pe parcursul lucrărilor.” Nu este singurul caz în care “băieţii deştepţi” din primărie mimează că supraveghează execuţia lucrărilor sau calitatea lor. Probabil că ar fi mai atenţi doar dacă vor mai descinde procurorii din Piteşti, că altfel băştinaşii noştri din justiţie se spală europeneşte, adică în lighean, cu apă oprită în PET-uri sau în cadă.

Ultima noutate în materie de conservare a jegului a venit în plină caniculă, regia de profil anunţând restricţionări ale furnizării apei din cauza înlocuirii unei conducte. Minunata veste ar trebui să ne bucure, nu-i aşa, în ciuda faptului că perioada aleasă este una dintre cele mai proaste pentru noi, contribuabilii. Parcă nu erau suficiente desele avarii din reţeaua de alimentare cu apă a oraşului şi era nevoie de altele, cauzate de alte incidente “inerente” în urma unor execuţii încropite.

Nu vreau să mă întreb retoric dacă aceşti “băieţi deştepţi” din culise câştigă bine. Sigur că n-ar sta prin Craiova şi ar face scandal de fiecare dată când mai sapă un şant. Cică surprizele din subsol nu sunt conforme cu cele din caietul de sarcini - cea mai proastă şi cea mai des folosită scuză pentru majorarea costurilor.

Da, în minunatul oraş european Craiova ne minunăm de jeturile răcoroase ale artezienelor şi, slinoşi, dar fericiţi, seara dăm fuguţa să strângem apă în diverse recipiente pentru a doua zi. Fericire la PET!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu