Aflat în arest, primarul Craiovei a transmis o declaraţie fără echivoc, în care spune că aşteaptă un semn clar pentru a se elibera de funcţia ce pare să-l ţină captiv: “Nu mă consider un pericol social şi sunt dispus să renunţ la funcţia de primar ales al Craivovei, funcţie de care magistraţii se leagă atunci când spun că aş putea influenţa martorii din dosar în calitate de edil. Dacă se consideră că această funcţie mă ţine închis, îmi voi da demisia, pentru că vreau să fiu judecat în libertate.”
Greu de spus de unde se aşteaptă Antonie Solomon să primească o confirmare a faptului că va fi judecat în stare de libertate. Sincer, cred că este un gest disperat şi nu de un calcul legat de jocul de şah în care se află cu anumite personaje politice şi cu justiţia. Motivarea instanţei şi, mai ales, a procurorilor este la fel de neinspirată, mergând într-o singură direcţie: din poziţia de edil-şef, inculpatul ar putea influenţa ancheta, alterând sau distrugând probe, şi ar exercita presiuni asupra martorilor. Calitatea de primar în exerciţiu, paradoxal, pe care avocaţii o consideră un argument în favoarea judecării în stare de libertate, procurii şi judecătorii o folosesc împotriva lui Solomon. Demisia din funcţie pare a fi o decizie înţeleaptă în cazul de faţă. Numai că procurorii sau instanţa s-ar putea să invoce orice altceva pentru menţinerea primarului în stare de arest. Greu de dat un sfat într-o astfel de situaţie. Sincer, mi-ar plăcea să cred că Antonie Solomon va părăsi curând arestul şi va fi judecat în stare de libertate. Funcţia de primar al Craiovei este, în această ecuaţie, prea puţin importantă. Dacă aş fi în locul lui Solomon, aş demisiona fără ezitare.
Dosarul lui Solomon nu este deloc simplu. Zvonurile şi speculaţiile duc iţele până în cele mai înalte sfere ale politicii şi ale afacerilor cu bani publici. Adevărata miză rămâne un mister pentru marele public. Nume ale unor înalţi demnitari sunt învârtite la morişca zvonurilor, în timp ce diverse grupuri, care încearcă să speculeze situaţia lui Solomon şi să se poziţioneze în raport cu eventuale alegeri anticipare, alimentează piaţa cu informaţii de cele mai multe ori ireale. Declaraţia la care făceam referire mai sus nu are darul decât de a complica şi mai mult lucrurile. Cea mai sănătoasă decizie a lui Solomon o reprezintă demisia cât mai repede cu putinţă. Practic, nu găsesc niciun argument serios împotriva acestei variante de ieşire din impas. Demisia nu ar fi nici pe departe un act de recunoaştere a vinovăţiei. Dimpotrivă, judecătorii şi procurorii ar fi lipsiţi de argumentul utilizării funcţiei şi de cel de pericol social. Solomon ar fi judecat cu statutul de simplu cetăţean.
Mai mult decât atât, organizarea de alegeri anticipate ar oferi viitorului primar al Craiovei legitimitate, pentru a se ocupa temeinic de treburile oraşului. În acest moment, Craiova este condusă de doi viceprimari lipsiţi de experienţă, fără autoritate în faţa Consiliului Local. În raport cu PDL, Solomon ar face nu doar un gest firesc, de a se desprinde de nişte coechipieri care nu i-au fost solidari la greu, ba chiar au încercat să se lepede. Doar n-or să suspine Marijan şi Berceanu după un aşa camarad incomod, nu-i aşa? Şi, nu în ultimul rând, Solomon ar putea să candideze din nou, relegitimându-şi calitatea de ales al craiovenilor. Repet, ultima soluţie a primarului o reprezintă demisia. Sunt convins că şi-o va înainta în scurt timp.
UP DATE: La o zi după ce am publicat acest comentariu in Editie Speciala, colegii de la Bulevard.tv au publicat o informatie, obtinuta pe surse anonime, potrivit careia Solomon ia in calcul foarte serios varianta demisiei. ,,Primarul suspendat al Craiovei, Antonie Solomon, şi-ar putea da demisia din funcţie la începutul săptămânii viitoare, ne-au dezvăluit surse apropiate edilului-şef al Băniei. "Domnul primar a ajuns la concluzia că e mai bie să demisioneze. La începutul săptămânii viitoare îşi va înainta demisia din funcţie". Speră că va fi un om liber cât mai curând", au precizat sursele noastre. (B.tv)
,,
marți, 1 iunie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu