Nu-mi face plăcere să revin cu obstinaţie asupra unui subiect. Cei care nu înţeleg faptul că un demers jurnalistic rezonabil presupune urmărirea unui subiect dincolo de limita spectaculozităţii, chiar şi când publicul şi-a pierdut, în mare măsură, interesul faţă de o problemă semnalată şi dezbătută în urmă cu mult timp, vor spune că în spate se ascunde… ceva. Ei bine, mă văd obligat să scriu tot despre nonşalanţa consilierilor locali din Craiova, care, în dispreţul legii, se consideră mai presus decât oricare dintre cetăţeni. În urmă cu un an, am arătat că aleşii craiovenilor sunt obligaţi, conform Legii 215/2001 privind administraţia publică locală, completată prin Legea 393/2004, să depună raportul anual de activitate. Dintre cei 27 de consilieri din cadrul Consiliului Municipal Craiova, doar doi (Virgil Boboc şi Dan Magla) s-au conformat legii, în timp ce restul se consideră mai presus de orice reglementare în vigoare. Poate că limbajul meu este deja unul tehnicist, tot citând numere de legi, însă poate că este mai bine aşa, altfel aş fi tentat să alunec pe panta limbajului de argou sau chiar injurios.
Ce-i opreşte pe consilierii locali aleşi de către craioveni să-şi facă publice rapoartele de activitate (nu exclud faptul că unii s-ar putea să le fi depus, dar administratorul site-ului să doarmă în post)? Tot prin lege, secretarul Primăriei Municipiului Craiova, controversata Nicoleta Miulescu, este obligat să urmărească şi să ducă la îndeplinire obligaţia consilierilor locali. Înţelege, sper, toată lumea cât de vigilentă este “Doamna de Fier” în aplicarea legilor, că doar primarul Antonie Solomon, actualmente încarcerat şi pe baza unui document pe care se găseşte şi semnătura doamnei menţionate, nu putea să mişte fără ca secretarul Primăriei să ştie. Dincolo de dispreţul cu care aleşii locali sfidează opinia publică, la adăpostul faptului că legiuitorul n-a prevăzut sancţiuni pentru încălcarea legii, rămâne starea de spirit emanată dinspre Consiliul Local Craiova şi dinspre Primărie. Pentru taxele şi impozitele plătite (unele dintre cele mai ridicate din ţară!), contribuabilul craiovean primeşte o flegmă în ochi de la onor cei pe care i-a votat. Evident, votul pe liste conduce automat la o responsabilitate faţă de şeful de partid, şi nu faţă de alegător.
Mandatul câştigat nu poate fi retras de către alegători, ci de şeful pe linie de partid, cel care dictează cum să joace respectivul trepăduş. Trec peste alte anomalii înregistrate între consilieri şi simpli cetăţeni ai Craiovei, cum ar fi lipsa consultării în cele mai importante decizii pe care le iau aleşii, rămânând la nivelul unei reflecţii amare: dacă o amărâtă de obligaţie, chiar birocratică putând fi caracterizată, nu este respectată, la ce altceva vă puteţi aştepta? Plătim impozite şi taxe pentru a primi sfidare şi lipsă de bun-simţ. Cam proastă târguiala, nu-i aşa?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu